Csonthártyamasszázs - izomegeszseg.hu

Tartalomhoz ugrás
Szolgáltatások > Masszázs > Gyógymasszázs
Csonthártyamasszázs
(perioszteális masszázs)

Ezt a masszázst csonton végzik, izmokat egyáltalán nem érint. Ez a módszer Vogler nevéhez fűződik, 1928-ban kezdte el kúraszerűen alkalmazni ezt a technikát.
A csonthártyamasszázs olyan területeken alkalmazható, ahol a csontot izomköpeny nem fedi. Ilyen a sípcsont, a keresztcsont, a koponyacsont, a lapocka és a szegycsont.
TILOS ilyen masszázst végezni a térdkalácson, a kulcscsonton, és a csigolyákon. Egyes reumatikus megbetegedéseknél lehet végezni a bordák és a szegycsont találkozásánál, illetve csonttörés után a gyorsabb regenerálódás érdekében.
De használható fejfájás kezelésére, és néhány egyéb csontbetegségnél is.
Ez a masszázsfajta szintén a távolhatás reflektórikus hatásán alapszik. A csonthártya igen bőségesen el van látva idegvégződésekkel, így közvetlen nyomással ezek ingerületbe jönnek és részben a csontok működésében, részben reflexes úton, távoleső szervekben változásokat okoznak. Ilyen változás lehet a szervek vérellátásának javítása, a belekben lévő perisztaltikus mozgás szabályozása, a tónus állapot változtatása, de akár a vérképzés serkentése is.
A csonthártyamasszázst csak orvos végezheti, vagy csak orvosi felügyelet alatt történhet.
 
A kéz egy ujjának begyével, vagy kúpjával kell nyomást gyakorolni a csonthártyára. A nyomás a légzés ütemében történik. Kilégzéskor történik a nyomás, belégzéskor körkörös dörzsöléseket kell végrehajtani az óramutató járásával ellentétes irányban. Ez az úgynevezett kör-pont-pont-kör technika.
A művelet egy helyen 3-4 percig tart, az első két percben erősebben, majd enyhébben. Ezt követően 2-3 centiméterenként feljebb haladva meg kell ismételni. Egy kezelés 5-6 területen történik, összesen 25 percnél nem tarthat tovább.
Mivel a csonthártya gazdag idegellátású, ez a masszázs sem tartozik a kellemesebb eljárások közé, kellemetlen, esetenként fájdalmas is lehet.
Mint egy gyógyszer: nem ízlik, de gyógyít.
Vissza a tartalomhoz