Kötőszöveti masszázs - izomegeszseg.hu

Tartalomhoz ugrás
Szolgáltatások > Masszázs > Gyógymasszázs
Kötőszöveti masszázs

A kötőszöveti masszázs nem pihentető vagy relaxáló.
A páciens ülő helyzetben van (amennyiben mozgásában nem korlátozott), és a fogások egyes helyeken kellemetlenek is lehetnek.
E masszázs alapjait Elizabeth Dicke 1929-ben dolgozta ki, saját magán kísérletezve. A gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett, a tünetként felbukkanó derékfájdalmakat a keresztcsont fölött „húzó” fogásokkal próbálta csillapítani. Ekkor az alsó végtagban bizsergést érzett és enyhe melegség öntötte el. Saját kezelését többször is megismételte, ennek eredményeként a kilátásba helyezett műtét elmaradt.
Ezek után saját tapasztalataiból jegyezte le a masszázs alapjait, és pontos meneteit, majd bevezette, mint egy új gyógymódot.
A belső szervrendszerek betegségei során a kötőszövetekben változó feszülés jön létre. A masszázs során alkalmazott távolhatás a vegetatív idegrendszeren keresztül érvényesül.
A kötőszövet mechanikai ingerlése így szegmentálisan (szelvényezetten) befolyásolja a szervek működését.
A masszázs érinti a keresztcsontot, a bordákat és a gerincet, a lapockát, a vállakat, és a hasat is.
Egy masszázs 5, pontosan előírt menetből áll, egy kezelés körülbelül 30-40 percig tart. Egy kezelési ciklus 13-18 kezelésből is állhat, melynek során az első 4-5 alkalomnak egymást követő napon kell megtörténnie, különben a vegetatív válaszreakciók nem jelentkeznek. A kötőszövet lazulása esetén lehet lecsökkenti a masszázs időtartamát és lecsökkenteni heti 3-4 alkalomra a kezelést. Ismételni csak negyedévenként, a panaszok további fennállása vagy újrajelentkezése esetén szükséges.
Vissza a tartalomhoz