Nyirokmasszázs - izomegeszseg.hu

Tartalomhoz ugrás
Szolgáltatások > Masszázs > Gyógymasszázs
Nyirokmasszázs

Egy dán biológus, Dr. Emil Vodder tapasztalataira és orvosi tudására épül, valamint a Kínai meridián masszázs alapvető technikáit ötvözi és foglalja magába.
Az 1930-as években fejlesztette ki. Az európai orvosi körök sokáig nem voltak hajlandóak elfogadni, mert azokban az időkben nem volt engedélyezett a nyirokcsomók masszírozása.
A nyirokmasszázs másik neve a nyirokdrenázs. A drenázs szó jelentése víztelenítés, váladék és folyadék elvezetés, mely pontosan tükrözi a masszázs lényegét. Az évek múltán a nyirokmasszázs tudománya bebizonyított és elismert kezeléssé vált, mely azóta komoly terápiává fejlődött.
Alkalmazható testsúlycsökkentésre, belgyógyászati-, ízületi problémák gyógyítására, de a legfontosabb hatása az immunrendszer erősítése és a méregtelenítés.
A nyirokmasszázs lényege, hogy technikája megfelelő használatával megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, beindítja a méreganyagok eltávolítását, ezáltal támogatva a sejtek és szövetek regenerálódását. Csökkenti a gyulladásra való hajlamosságot, a meglévő gyulladások gyógyulását támogatja.
Nyiroknedv keletkezik, mikor a kisartériákból folyadék kerül a szövetek közé. Ilyen például ha megégetjük a bőrünket, és helyén kis, szalmasárga színű folyadékkal teli hólyag keletkezik. Ennél sokkal súlyosabb módon halmozódik ez fel, ha gátolva van az elfolyás, traumák vagy gyulladások miatt. Ilyenkor a terület megduzzad, a bőr megfeszül. A nyirokcsomók (csecsemőmirigy, mandula, lép, vakbél stb.) feladata többek között ,hogy az immunrendszer védekezőképességéhez elengedhetetlen sejteket faktorokat termeljenek, ezért helyes működésük rendkívül fontos.
A nyirokdrenázs eredményeként a nyiroknedv visszakerül a keringésbe, a pangás és a duzzanat megszűnik. Az érpályára visszakerült nyiroknedv szállítja el a méreganyagokat is, majd később ez eljut a májhoz és a veséhez, ahol vagy átalakulnak vagy kiválsztódnak. Tehát a helyes alkalmazása sokrétű. Javítja az immunrendszert, aktiválja az anyagcsere folyamatokat, és közvetett módon javítja a keringést, a sejtek táplálékellátását is.
A masszázs technikája körkörös, nyomó-simító mozdulatok. Az alapfogások a szív felé haladó, pumpáló jellegű fogások, melyek a nyirok elfolyását segítik elő a kulcscsont feletti részeken. A nyiroknedv gyűjtőterületeket (nyirokcsomókat) mindig az oda tartozó területek előtt kezdik kezelni. Ez azért fontos, hogy a perifériáról érkező elfolyás ne ütközzön akadályba.
A nyirokcsomók masszírozása rendkívüli óvatosságot igényel. A kezelés időtartam egy-másfél óra is lehet. Látható és érezhető hatás érdekében nem elég egy kezelés, folyamatos kezelésre van szükség.
Vissza a tartalomhoz