Szegmentmasszázs - izomegeszseg.hu

Tartalomhoz ugrás
Szolgáltatások > Masszázs > Gyógymasszázs
Szegmentmasszázs

1989-ben  Head felfedezte a bőrtakaró és a  belső szervek közötti reflektórikus  kapcsolatot   Ezeket a területeket nevezték el később Head zónáknak.
917-ben  Mackenzie ezt továbbfejlesztve bizonyította be a belső szervek és az   izomzat közötti reflektórikus kapcsolatot. Ezeket Mackenzie  zónáknak  hívják.
Õk adták az alapját a szegment masszázsnak.
A  megfigyelésük lényege abban volt, hogy észrevették egyes belső  szervi  betegségeknél és elváltozásoknál bizonyos mértékű érzékenység jön  létre  a bőrtakaróban, illetve az izomtónusban. Ennek oka az, hogy  a bőr,  izmok, kötőszövetek, erek, csontok, belső szervek azonos  gerincvelői  szegmentumból kapják beidegzésüket, így funkcionális  kölcsönhatásban  vannak egymással. A belső szervekből kisugárzó fájdalom  egy  meghatározott testfelszínre vetül ki, mindig az adott szervnek   megfelelő bőr- és izom erületre (Head és/vagy Mackenzie zónákba).
A  szegment masszázs lényege, hogy a  megfelelő bőr- és izomterületre hatva  befolyásolni lehet a zsigeri  szervek állapotát. E masszázs célja a  betegséget fenntartó hibás  reflexkör megszakítása, és az elváltozott  állapot normalizálása. A  kezelést nem a beteg szerven végzik, hanem a  belső szervhez kapcsolódó  bőr illetve izom zónában – reflexzónában.  Alkalmazása kúraszerűen  ajánlott, mely kb. 12-15 alkalomból áll.
A  masszázs fogásai nagyjából megegyeznek a svédmasszázs fogásaival  kiegészülve speciális technikákkal. A  bevezető és áthangoló masszázs  egyértelműen a svédmasszázsból ered,  melynek célja a paraszimpatikus  áthangolás (a szívműködés és a légzés  lassítása, általános nyugalmi  állapot elérése). Ezek után a gerincvelő  idegkilépéseket kell  fellazítani, néhány speciális gyökfogással, majd az  idegkilépés  irányába halad tovább a masszázs a svédmasszázs fogásaival.  A masszázs  során a páciens ül vagy hason fekszik, sem olajat, sem egyéb   vivőanyagot nem használnak.
Vissza a tartalomhoz